Trupele ruse cuceresc sat după sat pe frontul din est. Soldat ucrainean: „Pierdem puțin câte puțin în fiecare zi” (2024)

În timp ce ofensiva reînnoită a Moscovei în regiunea Harkov captează atenția tuturor, forțele ruse avansează susținut în regiunea Donbas din estul țării, care rămâne ținta principală a Moscovei, scrie Kyiv Independent.

Trupele ruse cuceresc sat după sat pe frontul din est. Soldat ucrainean: „Pierdem puțin câte puțin în fiecare zi” (1)

Soldați ucraineni pe frontul din Donețk FOTO PROFIMEDIA

Înaintând la vest de ruinele celor două orașe ocupate din regiunea Donețk – Bahmut și Avdiivka – trupele ruse au reușit să cucerească o duzină de sate mici și să se apropie tot mai mult de Ceasiv Iar și de o autostradă strategică la sud de acest oraș.

Ivanivske, situat de-a lungul unei autostrăzi între Bahmut și Ceasiv Iar, se numără printre localitățile care se confruntă cu o captură aparent iminentă. Atacând Ivanivske, Rusia încearcă să realizeze o încercuire operațională a acestui oraș cu o poziție strategică pe teren înalt.

Potrivit mărturiilor militarilor de acolo, forțele ruse au intrat în Ivanivske în februarie șipână în aprilie au preluat controlul drumurilor principale.

În prezent, se dau lupte acerbe pentru ultimele străzi din Ivanivske, au declarat soldații pentru Kyiv Independent.

în pofida intensificării eforturilor ruse în zonă, armata ucraineană susține însă că Rusia „nu are niciun succes”.

În acest sens, Nazar Voloșin, purtătorul de cuvânt al grupării Hortiția, desfășurată în regiune, a negat că satul ar putea cădea curând în mâinile rușilor.

Ucrainenii au stabilizat frontul de la Harkov, dar frontul de est rămâne vulnerabil

La sud de Ceasiv Iar, rușii avansează pentru a încerca să izoleze autostrada T0504, o rută cheie de aprovizionare. Trupele ruse se află la aproximativ 10 kilometri de secțiunea de autostradă ce leagă Kostiantinivka de Pokrovsk, potrivit hărților din surse deschise.

Amenințarea crescută în această direcție s-a produs în urma capturarii satelor Oceretîne în aprilie, respectiv a celui din vecinătate Umanske în iunie.

Soldații ucraineni au confirmat retragerea din Oceretîne, însă Kievul nu a reacționat la anunțul Ministerului rus al Apărării în privința Umanske, situat la aproximativ 10 kilometri sud.

În timp ce situația din regiunea Donețk s-a înrăutățit, unitățile ucrainene epuizate s-au subțiat pe frontul în creștere.

„Din câte se pare, Ucraina a stabilizat frontul de la Harkov, dar acum întrebarea este dacă au lăsat fronturile Ceasiv Iar și Pokrovsk mai vulnerabile”, a apreciat Rob Lee, analist la Institutul de Cercetare a Politicii Externe.

„Până acum, pare că Rusia nu a valorificat aceste schimbări, dar mai are rezerve încă neangajate”, a adăugat el.

„Am văzut asta la Avdiivka și în alte părți, unde, atunci când Rusia s-a concentrat pe o parte a frontului, devine destul de dificil, deoarece au o varietate de avantaje”, a declarat Lee pentru Kyiv Independent.

Problema resurselor

Apărarea Ucrainei în jurul lui Ceasiv Iar s-a înrăutățit în februarie, când deficitul prelungit de muniție a atins un grad critic.

În acest sens, soldații ucraineni subliniază că lipsa resurselor necesare în cele trei luni de primăvară a permis trupelor ruse să facă o străpungere în Ivanivske.

Artileria rusă a copleșit forțele ucrainene în ceea ce s-a simțit ca un raport de foc de 10 la unu, potrivit mărturiei lui Dmitro, sergent în Batalionul Aidar, din cadrul Brigăzii Separate de Asalt 5.

„Artileria noastră a amuțit”, a spus Dmitro.

Dar soldații au avut și alte deficite, de pildă au lipsit rachete antiaeriene într-un număr suficient pentru a împiedica avioanele rusești să se apropie de Ceasiv Iar.

Potrivit locotenentului Volodimir, dintr-un regiment aerian desfășurat în zonă, a existat o penurie critică de rachete pentru sistemele de apărare aeriană Buk cu rază medie de acțiune.

Citește și: Bombele cu planare ale Rusiei schimbă fața războiului pe frontul din est

Aeronavele rusești MiG ce transportă bombe aeriene KAB puteau zbura până la între 25 și 30 de kilometri de Ceasiv Iar, a explicat Volodimir.

Locotenentul în vârstă de 27 de ani consideră că Ivanivske nu ar fi fost în situația de a fi pierdut dacă Ucraina ar fi avut suficientă capacitate de apărare aeriană pentru a proteja infanteria

Totuși, situația s-a îmbunătățit după ce rachetele și munițiile de apărare aeriană necesare din partea SUA au început să sosească în mai.

Ce ar însemna pierdereaIvanivske

În timp ce forțele ucrainene încă se recuperau după căderea orașului Avdiivka în februarie, forțele ruse au trecut prin apărarea ucraineană superficială din zonă, ajungând rapid la Ivanivske.

Soldații se tem acum că există o mare probabilitate ca forțele ruse să invadeze satele din apropiere și să captureze Ceasiv Yar, după care să folosească înălțimile de aici pentru a avansa mai adânc în regiunea Donețk.

Potrivit a doi soldați ai Brigăzii 710, desfășurată lângă Ivanivske în februarie, infanteria unității lor a trecut printr-o schimbare extrem de brutală.

Din cei aproximativ 70 de infanteriști – majoritatea tineri și fără experiență – dislocați într-o tranșee în afara satului, aproximativ 80% au fost fie uciși, fie grav răniți în doar patru zile. Un val de drone FPV a făcut imposibilă menținerea poziției.

Citește și: Ce diferență va face ajutorul american pe câmpul de luptă din Ucraina

Potrivit lui Dmitro, rușii au intrat în Ivanivske fără încleștare directă. Pozițiile ucrainene de mortiere și artilerie ar fi fost sub tiruri puternice și nu aveau sprijinul de foc atât de necesar.

„După ce o FPV încearcă să zboare către tine o dată, de două ori sau de trei ori și apoi cade, (trupele ruse) încep să lucreze cu ceva mai serios (cum ar fi mortiere sau artilerie)”, a adăugat Dmitro.

Dronele FPV sunt responsabile 90% din rănile din ultima jumătate de an, potrivit medicului Oleksii, cu Brigada 130 de Apărare Teritorială desfășurată lângă Ceasiv Iar.

Există „mult mai multă activitate de asamblare a dronelor” în partea rusă, dar cine deține avantajul se rezumă în cele din urmă la numărul de piloți și la abilitățile acestora, a spus Samuel Bendett, analist la Centrul pentru o nouă securitate americană.

„Pierdem puțin câte puțin în fiecare zi – undeva recâștigăm puțin, undeva iau ei, dar am pierdut mult mai mult decât am câștigat”, a spus Dmitro.

Bătăliile pentru Ceasiv Iar vor fi definite de capacitatea Ucrainei de a aborda deficitul de soldați și de unde decide Rusia să-și concentreze resursele în următoarele luni, potrivit expertului american Lee.

Citește și: Ofensiva rusă de la Harkov, cea mai mare provocare pentru Ucraina de când a început războiul. SUA sunt convinse că armele americane vor întoarce situația

Cristina Ene

Trupele ruse cuceresc sat după sat pe frontul din est. Soldat ucrainean: „Pierdem puțin câte puțin în fiecare zi” (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Rev. Leonie Wyman

Last Updated:

Views: 5997

Rating: 4.9 / 5 (59 voted)

Reviews: 82% of readers found this page helpful

Author information

Name: Rev. Leonie Wyman

Birthday: 1993-07-01

Address: Suite 763 6272 Lang Bypass, New Xochitlport, VT 72704-3308

Phone: +22014484519944

Job: Banking Officer

Hobby: Sailing, Gaming, Basketball, Calligraphy, Mycology, Astronomy, Juggling

Introduction: My name is Rev. Leonie Wyman, I am a colorful, tasty, splendid, fair, witty, gorgeous, splendid person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.