Commerciële oproepen melden: vergeet telefoonspam (2024)

Als u het beu bent om spam-oproepen te ontvangen, zult u blij zijn te weten dat u dat nu kunt doen commerciële gesprekken melden en voorkomen dat dit blijft gebeuren. Er moet worden verduidelijkt dat niet alle commerciële gesprekken verboden of illegaal zijn. Maar als ze zonder uw toestemming worden gedaan, veranderen de zaken. Laten we eens kijken hoe je dit kunt bestrijden.

Gelukkig is de Algemene telecommunicatiewetgeving in Spanje heeft commerciële gesprekken gereguleerd. Sinds juni 2023 verbiedt deze wet vrijwel alle oproepen zonder toestemming. Dit is bedoeld om de rechten en privacy van gebruikers te beschermen. Als de consument een bepaalde dienst niet heeft aangevraagd, kan er (in theorie) niet worden gebeld.

Is het mogelijk om commerciële oproepen te melden?

Commerciële oproepen melden: vergeet telefoonspam (1)

De waarheid is dat er momenteel ja het is mogelijk om commerciële gesprekken te melden en voor eens en voor altijd van deze ergernis afkomen. En hoewel de meeste mensen achter de telefoon in werkelijkheid gewoon hun werk doen, zijn er omstandigheden waarin het ondernemen van juridische stappen geen kwaad kan.

Af en toe ontvangen we spamoproepen waarbij diensten aan ons worden aangeboden waar we niet om hebben gevraagd. Dit kan gebeuren omdat we indirect toestemming hebben gegeven aan derden om ons te bellen om reclame te maken voor hun producten. Helaas gebeurt dat vaak Wij aanvaarden deze voorwaarden zonder te weten wat deze zullen betekenen voor onze privacy of gemoedsrust.

Maar de waarheid is dat als we hen geen bewuste toestemming hebben gegeven om ons te bellen, het bellen illegaal is. Soms is het net genoeg Neem contact op met het bedrijf dat ons belt en vraag hen dit niet nog een keer te doen. Maar vaak is dit niet genoeg en moeten andere, stevigere maatregelen worden gekozen.

Exclusieve inhoud - Klik hier Hoe automatische ondertiteling op Instagram uit te schakelen

Wat is telefoonspam?

Commerciële oproepen melden: vergeet telefoonspam (2)

Om beter te begrijpen waarom sommige commerciële gesprekken legaal zijn en andere niet, moet u weten wat telefoonspam is. Er wordt rekening gehouden met telefonische spam ongevraagde oproepen die voor commerciële doeleinden worden gedaan. Ze zijn meestal gemaakt vanaf een onbekend nummer of wijzigen de beller-ID om de klant te verwarren.

Kortom, telefonische spam Het wordt gedaan om het volgende te bereiken:

  • Promoot ongewenste producten of diensten
  • Persoonlijke informatie verkrijgen
  • Fraude of financiële oplichting plegen

Zoals u kunt zien, is de spam-oproepen, behalve dat het vervelend, herhaald of intimiderend is, Ze kunnen uw integriteit aantasten. Acties zoals identiteitsdiefstal of bankfraude kunnen via dit soort oproepen worden bereikt. Laten we voor dit alles eens kijken hoe u commerciële oproepen kunt melden.

Hoe kunt u commerciële gesprekken zonder toestemming melden?

Commerciële oproepen melden: vergeet telefoonspam (3)

Als het niet heeft gewerkt om handelsbedrijven te vragen u niet meer te bellen u kunt deze gesprekken opnemen en rapporteren. Het Spaanse Agentschap voor Gegevensbescherming is de instantie die verantwoordelijk is voor de behandeling van uw klacht. Om dit te doen, moet u de officiële website van het agentschap en voldoen aan de volgende eisen:

  • Identificatie van het bedrijf dat achter de oproep zit. U moet de naam van het bedrijf weten, een screenshot maken van het nummer dat u belt, samen met de datum en tijd van de oproep.
  • Nummer van de telefoonlijn waar ze naar bellen. U zult met een factuur of contract moeten bewijzen dat u de eigenaar bent. Anders heeft u een ondertekende verklaring van de eigenaar van de lijn nodig.
  • Bewijs dat er een onrechtmatigheid is begaan. U kunt een opname sturen van de spamoproep die u heeft ontvangen.
  • De oproep moet na 30 juni 2023 worden gedaan. Als de oproep vóór die datum is gedaan, moet u zijn ingeschreven voor een dienst voor het uitsluiten van advertenties.
Exclusieve inhoud - Klik hier Hoe lippen tekenen te maken

Dus mocht u besloten hebben commerciële oproepen te melden bij de AEPD, zorg ervoor dat u een of meer opnames van de gesprekken heeft die je hebt ontvangen. Vergeet ook niet om schermafbeeldingen te maken waarop u duidelijk het nummer en de identificatie kunt zien van de entiteit die met u communiceert.

Stappen om commerciële oproepen te melden aan de AEPD

Commerciële oproepen melden: vergeet telefoonspam (4)

Zodra u aan de in het vorige punt genoemde vereisten heeft voldaan, moet u de website van het Spaanse Agentschap voor Gegevensbescherming bezoeken. Zo kunt u commerciële gesprekken melden die zonder uw toestemming zijn gevoerd. Vervolgens laten we u de stappen om de klacht via internet in te dienen:

  1. Ga naar de AEPD-pagina
  2. Tik op Ik ben een burger
  3. Selecteer nu Vorderingen
  4. Bij de ingang Reclame en commerciële communicatie tik op log in en dan in Voortzetten
  5. Kies dan de optie Ik ontvang reclametelefoontjes
  6. Tik op Claim vóór Autocontrole
  7. Vul het formulier in en dat is alles

Momenteel is de Vereniging voor de zelfregulering van commerciële communicatie of zelfcontrole, heeft een gedragscode voor gegevensverwerking bij advertentieactiviteiten. Dit betekent dat Autocontrol verantwoordelijk is voor het ontvangen van klachten, het bemiddelen met het bedrijf en het reageren binnen 30 dagen.

Exclusieve inhoud - Klik hier Hoe Spotify-wachtwoord op de telefoon te wijzigen

Om de klacht echter een groter effect te laten hebben, De entiteit die u belt, moet zich aan de Code houden. Indien dit niet het geval is, kan Autocontrol ook bemiddelen tussen u en de entiteit, maar kan zij er niet voor zorgen dat de resultaten hetzelfde zijn als bij de aangesloten entiteiten. Het bedrijf zou feitelijk niet verplicht zijn zich aan de opgelegde voorwaarden te houden.

De oproepen die u blijft ontvangen, zelfs als u zich meldt

Commerciële oproepen melden: vergeet telefoonspam (5)

Houd er ten slotte rekening mee dat er zeker momenten zullen zijn waarop u dit soort oproepen zult ontvangen. En ze zullen niet noodzakelijkerwijs illegaal zijn. Als deze oproepen aan de uitzonderingen voldoen, dan is de optie om commerciële of spamoproepen te melden niet geopend. Wat zijn deze uitzonderingen?

Enerzijds als u bent gestopt met het gebruik van een telefoonmaatschappij. In feite heeft de Algemene Telecommunicatiewet een termijn van twaalf maanden vastgesteld, zodat het bedrijf u zonder gevolgen kan bellen. Met welk doel? U behouden of ervoor zorgen dat u weer klant bij hen wordt. Nu, aan het einde van die tijd, zullen de voorwaarden dezelfde zijn als die van andere bedrijven, u zult uw toestemming moeten geven om hun oproepen te ontvangen.

Onthoud dat ten slotte Er zijn mensen die zich voordoen als echte bedrijven om oplichting te plegen. Deze oproepen worden gedaan met als doel uw identiteit te stelen, persoonlijke informatie of bankgegevens te verkrijgen. Hoewel het duidelijk illegaal is, is de waarheid dat het voor hen erg moeilijk (zo niet onmogelijk) is om te stoppen met bellen.

Relacionado

Commerciële oproepen melden: vergeet telefoonspam (6)

Andrés Leal

Commerciële oproepen melden: vergeet telefoonspam (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Horacio Brakus JD

Last Updated:

Views: 6046

Rating: 4 / 5 (51 voted)

Reviews: 82% of readers found this page helpful

Author information

Name: Horacio Brakus JD

Birthday: 1999-08-21

Address: Apt. 524 43384 Minnie Prairie, South Edda, MA 62804

Phone: +5931039998219

Job: Sales Strategist

Hobby: Sculling, Kitesurfing, Orienteering, Painting, Computer programming, Creative writing, Scuba diving

Introduction: My name is Horacio Brakus JD, I am a lively, splendid, jolly, vivacious, vast, cheerful, agreeable person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.