Voorkom oplichting: tips voor veilig online winkelen (2024)

Laurens Kasteleijn

Jurist Aankopen en Geld

Voorkom oplichting: tips voor veilig online winkelen (2)

Het internet biedt een schat aan mogelijkheden voor jou als consument. Van het gemak van thuis winkelen tot het vinden van dat ene pareltje die niet in een lokale winkel te koop is. Helaas is het wereldwijde web ook een speeltuin voor oplichters en fraudeurs die niets liever doen dan jouw geld en persoonlijke gegevens stelen. Gelukkig zijn er genoeg manieren om jezelf te beschermen tegen online oplichting. In deze blog geven we je enkele belangrijke tips en adviezen om veilig online te winkelen.

Koop bij betrouwbare websites

Begin altijd met het controleren van de betrouwbaarheid van de website waar je wil winkelen. Bekende en gerenommeerde websites zoals Bol.com, Coolblue, en de officiële websites van grote merken zijn meestal veilig. Let ook op:

  • Beveiligingscertificaten: controleer of de URL begint met 'https://' en zoek naar een hangslot-pictogram in de adresbalk. Dit geeft aan dat de website een beveiligd certificaat heeft.
  • Recensies en beoordelingen: lees klantrecensies en beoordelingen op onafhankelijke platforms zoals Trustpilot of Google Reviews om te zien wat anderen van de winkel vinden.

Gebruik veilige betaalmethoden

Maak gebruik van veilige betaalmethoden zoals creditcards, PayPal of betaalmethoden die bescherming bieden bij fraude:

  • Creditcards: veel creditcardmaatschappijen bieden bescherming tegen frauduleuze aankopen.
  • PayPal: PayPal biedt ook aankoopbescherming, waardoor je geld terug kunt krijgen als er iets misgaat.
  • Geen bankoverschrijvingen: vermijd het gebruik van directe bankoverschrijvingen of Western Union, omdat deze methoden minder bescherming bieden.

Bescherm je persoonlijke gegevens

Wees voorzichtig met het delen van persoonlijke gegevens. Een betrouwbare webshop vraagt nooit om meer informatie dan nodig is voor de aankoop en levering:

  • Sterke wachtwoorden: gebruik sterke en unieke wachtwoorden voor je accounts op winkelwebsites.
  • Twee-factor authenticatie (2FA): activeer 2FA wanneer dit mogelijk is voor extra beveiliging.
  • Phishing e-mails: wees op je hoede voor e-mails die lijken te komen van betrouwbare winkels, maar waarin je gevraagd wordt naar je wachtwoord of andere persoonlijke gegevens. Controleer daarom altijd het e-mailadres van de afzender en klik niet op verdachte links.

Let op waarschuwingssignalen

Er zijn enkele waarschuwingssignalen die mogelijk een scam zijn:

  • Te mooie aanbiedingen: als een aanbieding te mooi lijkt om waar te zijn, is dit waarschijnlijk ook het geval. Extreem lage prijzen kunnen wijzen op namaakproducten of oplichting.
  • Vage of onvolledige contactinformatie: controleer of de website duidelijke en volledige contactinformatie biedt, inclusief een fysiek adres en klantenservice.
  • Spelfouten en slecht ontwerp: websites vol met spelfouten, gebrekkig Engels of een amateuristisch ontwerp kunnen tekenen zijn van oplichting.

Pas op voor quishing

Een relatief nieuwe manier om digitaal in te breken is quishing. Dat is een samentrekking van ‘QR-code’ en ‘phishing’. Hackers creëren daarbij kwaadaardige QR-codes die ze verspreiden via verschillende kanalen, zoals e-mail, sociale media en advertenties. Je kunt ze ook op gedrukt materiaal vinden zoals posters, flyers of stickers. De QR-code leidt het slachtoffer door naar een vervalste webpagina waar om account- en inloggegevens wordt gevraagd. Wat je ertegen kan doen:

  • Stel je telefoon zo in dat die eerst om toestemming vraagt voordat er een QR-actie wordt gestart.
  • Scan alleen QR-codes als je de poster, het restaurant of de website die de QR-code toont, vertrouwt.
  • Controleer de URL van de website als er na het scannen van een QR-code om een wachtwoord of inloggegevens wordt gevraagd. Herken je de URL, controleer dan alsnog of die niet 'spoofed' is; zoek naar spelfouten of een verwisselde letter.
  • Schakel automatische (beveiligings)updates in voor je telefoon.
  • Gebruik de ingebouwde app op je telefoon om QR-codes te scannen. Zowel Android- als iOS-apparaten kunnen QR-codes scannen zonder daarvoor een externe app te downloaden.

Houd je software up-to-date

Een goede digitale ‘hygiëne’ kan veel problemen voorkomen:

  • Antivirussoftware: zorg ervoor dat je antivirussoftware up-to-date is en dat deze regelmatig je systeem scant op bedreigingen.
  • Updates: installeer altijd de laatste updates voor je besturingssysteem en browsers om beveiligingslekken te dichten.

Gebruik een VPN

Een Virtual Private Network (VPN) kan extra beveiliging bieden door je internetverbinding te versleutelen en je IP-adres te maskeren. Dit maakt het moeilijker voor oplichters om je online activiteiten te volgen en toegang te krijgen tot je gegevens.

Voorkom oplichting: tips voor veilig online winkelen (3)

Blijf waakzaam

Online winkelen hoeft niet gevaarlijk te zijn als je de juiste voorzorgsmaatregelen neemt. Door waakzaam te zijn en de hierboven genoemde tips te volgen, kun je de kans op oplichting aanzienlijk verkleinen en genieten van een veilige online winkelervaring.

Is het toch misgegaan? Doe de online check en kom erachter of één van onze advocaten of juristen jou kan helpen.

Doe de check

Laurens Kasteleijn

Jurist Aankopen en Geld

Bekijk al mijn berichten
Voorkom oplichting: tips voor veilig online winkelen (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Ray Christiansen

Last Updated:

Views: 6042

Rating: 4.9 / 5 (49 voted)

Reviews: 80% of readers found this page helpful

Author information

Name: Ray Christiansen

Birthday: 1998-05-04

Address: Apt. 814 34339 Sauer Islands, Hirtheville, GA 02446-8771

Phone: +337636892828

Job: Lead Hospitality Designer

Hobby: Urban exploration, Tai chi, Lockpicking, Fashion, Gunsmithing, Pottery, Geocaching

Introduction: My name is Ray Christiansen, I am a fair, good, cute, gentle, vast, glamorous, excited person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.