Författaren Ismail Kadare död (2024)

Table of Contents
Senaste nyheterna Första demokraten uppmanar Biden att dra sig ur Brittisk barnamördare döms för ytterligare mordförsök Kraftig orkan på väg mot Jamaica Miljöaktivister i Kambodja döms till fängelse Uppgifter: Biden kallar guvernörer till möte efter debatten Rudy Giuliani förlorar advokatlicens i New York Åklagare går med på att skjuta upp besked om straff i Trumpmål Före detta världsmästare i höjdhopp död Krock på E4 efter polisjakt – familj till sjukhus Fyra åtalade kvar i häkte om Tullingemorden Hundratals fängslade efter upplopp i Turkiet Statssekreterarens omtalade brygga godkänd Kraftig rök i Eskilstuna – faran över Många döda under religös sammankomst i Indien Döms för 24 år gammalt mord i Norge Båtolycka i Svenljunga – en till sjukhus Rekordår för harpest i fjol Regeringen: Inför kunskapskrav i Socialtjänsten BVC fick oönskat besök – av huggorm Svenskar misstänks för barnsexbrott efter internationell insats Larm om rök på flygplan på Landvetter Tonårspojkar döms för barnvåldtäkt Jan-Erik Wikström har avlidit Svenskar i sjönöd räddade i Karibien Orkan kan orsaka katastrof i Karibien Par hittade döda i Huddinge UD bekräftar: Svensk gripen i Mexiko med metamfetamin Man anhållen misstänkt för våldtäkt i Uppsala Tre åtalas efter propalestinsk protest i Lund Försvunnen kvinna hittad död efter tolv år För lång väntan på cancervård – 18 fall anmäls Skott mot villa i Solna Man död efter skjutning i Södertälje Karin Eriksson: Därför är Trumps motståndare skärrade efter HD-beskedet Nya samtal mellan Somalia och Etiopien Englands rostbälte på väg att bli rött igen Judi Dench blir medlem i anrik herrklubb Lettland tillåter samkönade partnerskap Svenskar evakueras på brandhärjad grekisk ö Man misstänks ha mördat kvinna i Trollhättan Napoleons pistoler under klubban Dejtingapp döms till mångmiljonböter i Norge Man i 50-årsåldern har drunknat i pool Bannon påbörjar fängelsedom: ”Politisk fånge” Johan Flodérus om friheten: ”Känns väldigt verkligt” Bil körde in i folkmassa i Seoul – flera döda Stopp för tatuerad personal i Peterskyrkan HD: Trump delvis immun mot åtal Orkanen Beryl ökar i styrka En person död efter drunkningsolycka vid Läckö slott References

Den albanske författaren Ismail Kadare är död, uppger hans redaktör för nyhetsbyrån AFP. Han blev 88 år.

Ismail Kadare avled på måndagen av en hjärtattack. Han fördes till sjukhus i Albaniens huvudstad Tirana men hans liv gick inte att rädda.

Kadare föddes 1936 i albanska Gjirokastër, och växte upp under andra världskriget.

Ismail Kadare fanns inte sällan med i spekulationerna kring Nobelpriset i litteratur, ett pris han dock aldrig fick.

Läs mer här

  • TT

Senaste nyheterna

Första demokraten uppmanar Biden att dra sig ur

Den demokratiska kongressledamoten Lloyd Doggett uppmanar Joe Biden att dra tillbaka sin kandidatur efter den svaga insatsen i förra veckans presidentvalsdebatt.

Texaspolitikern blir därmed den första i partiet att offentligt ställa sig bakom ett sådant krav.

I ett uttalande säger Doggett att Biden måsta fatta det smärtsamma och svåra beslu*tet att hoppa av valrörelsen.

”Mitt beslu*t att gå ut med de här starka invändningarna (mot Biden reds. anm) görs inte lättvindigt. Det minskar inte heller min respekt för allt president Biden har gjort”, skriver Doggett enligt AP.

Debattframträdanden har skapat stor intern oro i partiet inför höstens val.

  • Gustav Olsson

Brittisk barnamördare döms för ytterligare mordförsök

Den brittiska sjuksköterskan Lucy Letby, som tidigare dömts för sju mord och sex mordförsök på nyfödda barn, döms av en domstol i Manchester för ytterligare ett mordförsök, skriver Reuters.

Letby dömdes i augusti till livstids fängelse för brotten, som begicks mellan 2012–2016 då hon arbetade som sjuksköterska på en avdelning för nyfödda barn på ett sjukhus i Chester, söder om Liverpool.

För en månad sedan inleddes ännu en rättegång mot Lucy Letby, som åtalades för att 2016 ha försökt mörda ett för tidigt fött spädbarn. Barnet dog senare.

  • Anna Grönberg

Kraftig orkan på väg mot Jamaica

Orkanen Beryl väntas på onsdagen slå till med full kraft mot Jamaica, skriver CNN.Orkanen, som under de senast dygnen dragit in över de karibiska öarna Saint Vincent, ögruppen Grenadinerna, Barbados och Grenada, är den mest kraftfulla som drabbat området de senaste 20 åren.

Beryl, som klassas som en kategori 5, vilket är den högsta på skalan, väntas på torsdagen dra vidare mot Caymanöarna på torsdag, där en orkanvarning utfärdats.

  • Anna Grönberg

Miljöaktivister i Kambodja döms till fängelse

En domstol i Kambodja har dömt tio miljöaktivister till mellan sex och åtta års fängelse.

Aktivisterna – som representerar Mother Nature, en av Kambodjas få miljöorganisationer – förnekar anklagelserna om att de skulle ha konspirerat mot staten och anser att åtalen är politiskt motiverade.

Tre av aktivisterna dömdes till åtta års fängelse för konspiration mot staten och för att ha förolämpat kungen.

Anklagelserna mot aktivisterna handlar om händelser under åren 2012–2021 bland annat illegal avverkning och förstörelse av nationella naturresurser.

  • TT

Uppgifter: Biden kallar guvernörer till möte efter debatten

USA:s president Joe Biden planerar att kalla landets demokratiska guvernörer till ett möte på onsdagen, enligt uppgifter till CBS. Syftet med sammanträdet är att säkra stöd till presidenten efter förra veckans svaga debattinsats, som skapat stor intern oro i partiet inför höstens val.

Vissa guvernörer väntas närvara fysiskt, andra via länk.

  • Gustav Olsson

Rudy Giuliani förlorar advokatlicens i New York

New Yorks tidigare borgmästare Rudy Giuliani förlorar sin advokatlicens i hela delstaten. Beskedet kommer sedan en appellationsdomstol bedömt att Giuliani ljugit om presidentvalet 2020 och ”grundlöst attackerat och underminerat integriteten i landets valsystem”, skriver Reuters.

Giuliani var vid tillfället en av president Donald Trumps advokater och blev ledande i rörelsen som förnekade valförlusten mot Joe Biden.

  • Gustav Olsson

Åklagare går med på att skjuta upp besked om straff i Trumpmål

Åklagare i New York går med på att skjuta upp Donald Trumps straffmätning i fallet med tystnadspengarna till porrskådisen Stormy Daniels. En jury fann i maj Trump skyldig till bokföringsbrott på 34 punkter och påföljden var tänkt att meddelas nästa vecka.

Men efter Högsta domstolens besked om presidentämbetets immunitet försöker Trumpsidan få domen hävd. Hans ombud menar att HD:s beslu*t gör delar av bevisningen i ärendet oanvändbar.

Det är nu upp till ärendets domare att beslu*ta om straffmätningen ska skjutas upp

Läs mer här.

  • Gustav Olsson

Före detta världsmästare i höjdhopp död

Den före detta världsmästaren i höjdhopp Jacques Freitag är död, rapporterar sydafrikanska Netwerk24.

Enligt sajten utreder polisen mord.

Freitag har varit försvunnen sedan den 17 juni och hans syster, Chrissie du Toit, har tidigare gått ut på sociala medier och vädjat om hjälp för att hitta honom.

Nu rapporterar inhemska medier att den före detta världsmästaren är död, 42 år gammal. Enligt sajtenNetwerk24ska hans kropp ha hittats under måndagen, och att han ska ha hittats skjuten.

Freitag blev världsmästare under VM i Paris 2003, och tävlade i många år emot Stefan Holm.

Läs mer här.

  • TT

Krock på E4 efter polisjakt – familj till sjukhus

Det råder långa köer söderut på E4 i höjd med Södertälje efter en krock med fyra fordon inblandade. Händelsen inträffade i samband med att polisen förföljde en man som misstänks för misshandel och som avvek från en adress i Solna.

– Mannen verkar ha förlorat kontrollen över sin bil och krockat. Han prejades inte av polis, säger Stockholmspolisens presstalesperson Daniel Wikdahl.

Mannen är i 30-årsåldern och misstänks för misshandel, grov vårdslöshet i trafik, grovt rattfylleri och vållande till kroppsskada.

Ett par av de inblandade fordonen har forslats bort från vägen och trafiken rullar långsamt i ett av körfälten.

En familj med fyra personer – både vuxna och barn – har förts till sjukhus för kontroll, enligt polisen.

– De verkar inte ha några allvarliga skador, säger Daniel Wikdahl.

  • Gustav Olsson

Fyra åtalade kvar i häkte om Tullingemorden

Samtliga fyra åtalade i rättegången gällande tre mord i Västberga respektive Tullinge förra hösten hålls kvar i häkte i väntan på dom, enligt Åklagarmyndigheten – något som brukar vara en indikation på att fällande domar är att vänta. Tingsrätten har också beslu*tat att två av de åtalade personerna ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.

En 17-årig pojke misstänks ha varit skytten när tre personer under loppet av 25 timmar sköts ihjäl vid de två händelserna den 12 respektive den 13 oktober förra året. Anstiftaren till de tre morden misstänks vara en 15-årig pojke som under sin uppväxt blev vittne till att hans vän blev ihjälskjuten.

  • Adam Svensson

Hundratals fängslade efter upplopp i Turkiet

Turkiska myndigheter har fängslat fler än 470 personer efter antisyriska upplopp i flera städer. Våldsamheterna bröt ut i söndags efter att en syrisk man anklagats för att ha trakasserat ett barn.

Turkiets inrikesminister Ali Yerlikaya skriver på plattformen X att de 474 personerna greps efter ”provokativa aktioner” mot syrier i Turkiet.

Landets president Recep Tayyip Erdogan kallar våldet för ”oacceptabelt” och anklagar den turkiska oppositionen för att driva på spänningarna.

Våldsamheterna har även spridit sig till norra Syrien där sju personer som deltagit i protester på måndagen rapporteras ha dött i sammandrabbningar med vakter vid turkiska positioner, enligt Londonbaserade Syriska människorättsobservatoriet (SOHR).

Det är inte känt om de protesterande var beväpnade.

  • TT

Statssekreterarens omtalade brygga godkänd

Ulf Kristerssons statssekreterare Johan Jakobsson omtalade brygga har godkänts, meddelar han på X.

”Till sist har även länsstyrelsen granskat och fattat beslu*tet att både brygga och trädäck uppfyller alla krav och är godkända”, skriver han.

I slu*tet av förra året rapporterade DN att Jakobsson hade en olovlig brygga vid sitt fritidshus i Stockholms skärgård. Efter ett tillsynsärende polisanmälde Värmdö kommun bygget.

Förundersökningen lades senare ner.

Jakobsson förklarar att trädäcket blev större än det ursprungliga måttet när den behövde byggas om 2019.

  • Gustav Olsson

Kraftig rök i Eskilstuna – faran över

Det brinner i en garagebyggnad i centrala Eskilstuna med kraftig rökutveckling som följd. Vid 15.30-tiden på tisdagen meddelade räddningstjänsten att branden var under kontroll.

Inga personer ska finnas kvar i garaget och det finns ingen spridningsrisk. Det är oklart om byggnaden går att rädda. Räddningstjänsten utfärdade ett viktigt meddelande till allmänheten, men det drog tillbaka vid 15-tiden.

  • TT

Många döda under religös sammankomst i Indien

Tiotals människor har klämts ihjäl under en hinduistisk sammankomst i norra Indien där guden Shiva hedrades. Enligt lokala myndigheter ska 50-60 personer ha omkommit. Myndigheter i Etahdistriktet i Uttar Pradesh har bekräftat ytterligare 27 dödsfall, enligt NDTV.

Läs mer här

  • Frida Bergkvist

Döms för 24 år gammalt mord i Norge

En man döms i det mycket uppmärksammade mordfallet Baneheiamordet i Norge.

Två flickor, åtta och tio år gamla var på en badplats tillsammans tidigt på kvällen den 19 maj 2000, men kom aldrig hem igen. De hittades två dagar senare under högar med grenar och kvistar i friluftsområdet Baneheia i Kristiansand i södra Norge, våldtagna och knivhuggna till döds.

Mannen döms nu till två års fängelse för det ena av de två morden. Han är sedan tidigare dömd till 19 års fängelse för det andra mordet. Därmed får han totalt 21 års fängelse för dubbelmordet. Han döms också till att betala skadestånd om motsvarande 1,3 miljoner svenska kronor till den mördade flickans föräldrar.

  • TT

Båtolycka i Svenljunga – en till sjukhus

En person har förts till sjukhus med ambulans efter en båtolycka i Stora Djupasjön i Svenljunga kommun, rapporterar P4 Sjuhärad.

Räddningstjänsten fick in larmet om drunkning klockan 11.20. Räddningstjänsten säger till radiokanalen att en båt hade kantrat och två personer fanns i vattnet. Skadeläget är oklart.

  • Linn Jönsson

Rekordår för harpest i fjol

Förra året rapporterades över 700 fall av harpest in till Folkhälsomyndigheten. Bara två gånger de senaste 27 åren har antalet fall varit högre, enligt en sammanställning från Nyhetsbyrån Siren.

– Det anmärkningsvärda i fjol var att vi hade så många fall i södra Västerbotten. Det är ett område där man normalt sett ser väldigt få fall, säger Anders Sjöstedt, professor i klinisk mikrobiologi vid Umeå universitet, till Siren.

Harpest beror på en bakterie som drabbar olika gnagare, men smittan kan överföras till människor. Människor som får harpest kan insjukna akut med hög feber, huvudvärk och illamående. Om man smittats via direkt kontakt eller via exempelvis en smittad mygga uppstår ofta lokala sår.

  • Linn Jönsson

Regeringen: Inför kunskapskrav i Socialtjänsten

Under tisdagen presenterar socialtjänstminister Camila Waltersson Grönvall regeringens förslag till en ny socialtjänstlag.

– Alltför länge har vi gjort alldeles för lite, alldeles för sent, säger ministern.

Enligt förslaget ska socialtjänsten jobba mer förebyggande, bli lättare att nå och erbjuda insatser snabbare – den anpassas också till Barnkonventionen.

Den nya lagen ska göra det möjligt för Socialtjänsten att ge vissa insatser utan vårdnadshavarens samtycke. Det införs också ett krav på att de insatser som görs ska vila på beprövad kunskap.

– I dag finns inget sådant krav i socialtjänstlagen, säger ministern.

Lagförslaget ska överlämnas till Lagrådet. Totalt åtta miljarder kronor fram till 2028 ska gå till att stödja kommunerna i sin omställning till lagens nya arbetssätt.

  • Evelyn Jones

BVC fick oönskat besök – av huggorm

Under måndagen fick en barnavårdscentral i Östhammar i Uppland besök av en huggorm. Sjukhuset informerade polisen på tisdagen om huggormen, som inte längre ska vara kvar i sjukhusets lokaler. Polisen har uppmanat sjukhuset att kontakta kommunens viltvårdare ”om det blir fortsatta problem med ormen”.

  • Linn Jönsson

Svenskar misstänks för barnsexbrott efter internationell insats

20 personer bosatta i Sverige är misstänkta för sexuella övergrepp mot barn på nätet efter en insats ledd av Europol, meddelar svensk polis. Insatsen gjordes mellan den 24 och 28 juni med utgångspunkt i Haag i samarbete med det amerikanska inrikessäkerhetsdepartementet, Homeland Security Investigations. Insatsen riktades mot köpare av sexuella övergrepp mot barn via nätet. Övergreppen ska ha ägt rum i Filippinerna med filippinska barn via livesändningar med webbkamera. Materialet bestod av tiotusentals chattar, bilder och filmade övergrepp, enligt polisen.

Brottsrubriceringarna mot de bosatta i Sverige är våldtäkt mot barn alternativt sexuellt övergrepp mot barn.

Totalt kunde 197 misstänkta personer identifieras.

  • Linn Jönsson

Larm om rök på flygplan på Landvetter

Strax efter klockan 11 kom ett larm om rökutveckling på ett flygplan som landat på Landvetter, rapportar TV4 Nyheterna med hänvisning till Sjö- och flygräddningscentralen. Myndigheten bekräftar händelsen för DN men säger att planet redan hade landat och att de därför inte arbetar med ärendet. Senare meddelade Swedavia till Expressen att det inte var någon rökutveckling.

– Det gäller ett Ryan air-plan som var ankommande till Landvetter från Sarajevo. Man fick indikation på rökutveckling från ena motorn. Räddningstjänsten har varit på plats och konstaterat att det varken är rök, brand eller annan typ värme, säger Peter Wärring, pressansvarig på Swedavia till tidningen.

  • Linn Jönsson

Tonårspojkar döms för barnvåldtäkt

Två tonårspojkar greps efter att ha hotat att knivhugga en minderårig flicka om hon inte utförde de sexuella handlingar som hon tvingades till. Nu döms de båda pojkarna av Malmö tingsrätt för grov barnvåldtäkt.

Händelsen inträffade utomhus i bostadsområdet Nydala i Malmö i februari.

Den ene pojken döms till ett års ungdomsövervakning, den andra till tio månaders slu*ten ungdomsvård.

Den utsatta flickan är under 15 år.

  • TT

Jan-Erik Wikström har avlidit

Jan-Erik Wikström sprang genom livet och hann bland annat med att vara utbildnings- och kulturminister för Folkpartiet i Torbjörn Fälldins regering.

Nu har han avlidit 91 år gammal, bekräftar familjen för DN.

Läs mer här

  • Isak Fritzon

Svenskar i sjönöd räddade i Karibien

Två svenska medborgare har räddats av Nicaraguas flotta i Karibiska havet, rapporterar nyhetsbyrån EFE.

Enligt uppgifterna var svenskarnas segelbåt på drift efter ett motorhaveri. Räddningen uppges ha skett i fredags, närmare 100 nautiska mil nordöst om den nicaraguanska hamnstaden Puerto Cabezas.

De två svenskarna är 68 respektive 54 år gamla, enligt EFE. Lokala myndigheter varnar för kommande åskoväder och kraftiga vindar i området, som ofta drabbas hårt under den karibiska orkansäsongen.

  • TT

Orkan kan orsaka katastrof i Karibien

Orkanen Beryl, redan betecknad som extremt farlig, har uppgraderats till kategori 5 och bedöms nu som en orkan som kan orsaka katastrof där den nu drar fram i sydöstra Karibien. Det varnar det amerikanska väderorganet National Hurricane Center.

Orkanen kan vara den starkaste som dragit in över området sedan orkanen Ivan 2004 och varningar har utfärdats för bland annat Barbados och Tobago.

När Beryl mötte land på ön Carriacou under måndagen, då ännu klassad som kategori 4, blåste den sönder dörrar, fönster och tak. En person ska ha dött i stormen.

  • TT

Par hittade döda i Huddinge

Ett par i 60-årsåldern har hittats döda i Huddinge kommun utanför Stockholm, vilket Expressen var först att rapportera om.

Polisen larmades under måndagsförmiddagen och paret påträffades i en bostad. Omständigheterna är oklara, vilket gör att händelsen utreds som mord.

– Vi gör det för att utreda vad det egentligen handlar om, säger Helena Boström Thomas, presstalesperson för polisregion Stockholm, till TT.

Det finns i nuläget ingen misstänkt.

  • TT

UD bekräftar: Svensk gripen i Mexiko med metamfetamin

En svensk medborgare greps på måndagen på en flygplats i Mexiko med 30 kilo metamfetamin, rapporterar Aftonbladet. Enligt mexikanska medier skulle mannen ta ett flyg till London då han greps. Mannen transporterade drogerna i en resväska och greps när hans bagage inspekterades, enligt lokala myndigheter.

UD kan bekräfta för DN att en man i 20-årsåldern, hemmahörande i Götaland, har frihetsberövats i Mexiko. I övrigt vill UD inte säga någonting mer om fallet.

”Vi kommenterar inte i detalj hur UD:s stöd ser ut i det enskilda ärendet eftersom det kan råda konsulär sekretess”, uppger presstjänsten.

  • Linn Jönsson

Man anhållen misstänkt för våldtäkt i Uppsala

Under natten till tisdagen greps i man i 20-årsåldern i Uppsala. Mannen är misstänkt för våldtäkt och övergrepp i rättssak, enligt polisen. Han anhölls på tisdagsmorgonen.

Våldtäkten ska ha skett Uppsala, men målsägande är en kvinna hemmahörande i Västmanland.

  • Linn Jönsson

Tre åtalas efter propalestinsk protest i Lund

Tre personer åtalas misstänkta för ohörsamhet mot ordningsmakten i samband med en propalestinsk protest i Lundagård vid Lunds universitet i slu*tet av maj, rapporterar P4 Malmöhus.

När demonstranternas tältläger tömdes inför en doktorspromotion stannade personerna kvar innanför polisens avspärrningar, trots uppmaningar om att lämna platsen, enligt åklagaren.

Frågan är om personerna störde den allmänna ordningen tillräckligt mycket för att dömas för brott.

– Kravet på ordningsstörning är inte helt självklart, jag ser inte att lagstiftningen är närmare definierad. Därför är det viktigt att domstolarna får pröva det, säger åklagaren Maximilian Lönn till P4 Malmöhus.

Åklagaren yrkar på 30 dagsböter à 150 kronor. Rättegången planeras preliminärt till nästa vecka. De åtalade varken förnekar eller erkänner brott.

  • TT

Försvunnen kvinna hittad död efter tolv år

Kvarlevor från en kvinna har hittats i ett skogsparti, skriver Katrineholms-Kuriren. Hon hittades av skogsvandrare och har nu identifierats som en kvinna som försvann 2012.

Under åren har sökandet efter kvinnan varit omfattande både från polis, frivilliga och frivilligorganisationer.

I början av maj i år påträffade privatpersoner kvarlevor i skogen och efter en analys från Rättsmedicinalverket har identiteten nu kunnat fastställas.

  • TT

För lång väntan på cancervård – 18 fall anmäls

Skånes universitetssjukhus anmäler 18 fall där cancerpatienter fått vänta för länge på utredning och behandling, vilket kan ha förvärrat deras diagnos, meddelar Region Skåne.

Anmälan görs till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) enligt lex Maria.

Mer specifikt handlar det om 18 patienter som hade aggressiva typer av cancer i urinblåsa, njurbäcken eller urinledare. Nio av dem avled senare.

  • TT

Skott mot villa i Solna

En villa besköts i Solna norr om Stockholm natten till tisdag, uppger polisen. Larmet kom in strax efter klockan 01.

– Vi fick samtal från folk som hört höga smällar, säger polisens presstalesperson Per Fahlström.

När polis kom till platsen konstaterades att flera skott avlossats mot bostaden.

– Det var skottskador på ett fönster bland annat, säger Per Fahlström.

Flera personer befann sig i villan i samband med skottlossningen, men ingen kom till fysisk skada.

Platsen har spärrats av för teknisk undersökning. Polisen utreder händelsen som försök till mord och grovt vapenbrott. Ingen är gripen.

  • Linn Jönsson

Man död efter skjutning i Södertälje

En man har dött efter skottlossningen i en lägenhet i Södertälje, uppger polisen. Mannen är i 20-25 årsåldern. Anhöriga är underrättade.

Polis och ambulans larmades till en lägenhet i området Blombacka vid 04-tiden på tisdagsmorgonen.

– När vi kom till platsen påträffades en skottskadad man i en lägenhet som fick vård av ambulanspersonal, säger polisens presstalesperson Per Fahlström.

Polisen skriver på sin hemsida att mannens liv inte gick att rädda.

Läs mer här.

  • Linn Jönsson

Karin Eriksson: Därför är Trumps motståndare skärrade efter HD-beskedet

WASHINGTON.Donald Trump är stolt att vara amerikan efter beskedet från Högsta domstolen. Hans motståndare är snarare djupt skärrade.

Trump slipper inte bara en rättegång om stormningen före presidentvalet i november. Om han vinner kan han också fortsätta testerna av vad en president får göra.

Läs mer här

  • Karin Eriksson

Nya samtal mellan Somalia och Etiopien

Somalia och Etiopien har mötts i Turkiet i ett försök att minska diplomatiska spänningar som uppstått mellan länderna.

Den försämrade relationen grundar sig i en överenskommelse som Etiopien nådde med den ensidigt utropade staten Somaliland den 1 januari – ett avtal Somalia fördömer och kallar ett intrång på landets suveränitet och territoriella integritet.

Etiopiens och Somalias utrikesministrar hade ett ”separat ett uppriktigt, hjärtligt och framåtblickande utbyte” om meningsskiljaktigheterna, enligt den turkiske utrikesministern Hakan Fidan som förverkligade samtalen.

  • TT

Englands rostbälte på väg att bli rött igen

LEIGH. För fem år sedan rev Boris Johnson ”den röda muren”, bältet av traditionella Labourfästen i norra England. Nu byggs den upp igen.

I före detta gruv- och industristaden Leigh undrar väljarna hur de egentligen tänkte 2019. I valet på torsdag kommer de att strömma tillbaka till Labour och kandidaten Jo Platt.

Läs mer här

  • Ingmar Nevéus
  • Alexander Mahmoud

Judi Dench blir medlem i anrik herrklubb

Skådespelarna Judi Dench och Siân Phillips är de första kvinnliga medlemmarna någonsin av den anrika herrklubben The Garrick Club i London, som under 193 år har haft ett strikt förbud mot att släppa in kvinnor, skriver The Guardian. I en omröstning i maj beslu*tade klubben att ändra sina regler efter att tidningen i ett uppmärksammat avslöjande publicerat namnen på medlemmarna, däribland landets vice premiärminister Oliver Dowden och chefen för brittiska militärens säkerhetstjänst MI6, Richard Moore.

60 procent av The Garrick Clubs medlemmar röstade då för att ändra reglerna, medan övriga 40 procent röstade emot en ändring.

  • Anna Grönberg

Lettland tillåter samkönade partnerskap

Samkönade par i Lettland tillåts att registrera partnerskap, enligt en lag som trädde i kraft på måndagen. Enligt Kaspars Zalitis, chef för en organisation som arbetar för hbtqi-rättigheter, är införandet av partnerskapslagen en viktig signal om att alla familjer i Lettland är skyddade, uppskattade och erkända. Lagen ger exempelvis registrerade par lika rättigheter att sköta hushållet och erbjuder skatte- och socialförsäkringsförmåner.

Däremot erbjuder den inte samma juridiska villkor som ett äktenskap – såsom rätt att adoptera.

  • TT

Svenskar evakueras på brandhärjad grekisk ö

Svenskar evakueras från sina hotell på den brandhärjade ön Kos i Grekland.

Researrangörerna Tui, Apollo och Ving har turister som flyttas till andra hotell.

Det handlar om personer som befinner sig i Kardamena-området.

– Just nu är det tre hotell i området som vi evakuerar ifrån. De kommer att tas till en säker plats i närheten. Steg två blir att hitta hotell och konferensanläggningar på ön som vi kan att köra ut gästerna till, säger Adam Györki, kommunikationschefen på Tui, till TT.

Läs mer här

  • Gustav Olsson

Man misstänks ha mördat kvinna i Trollhättan

En man har gripits misstänkt för mord på en kvinna i Sylte i Trollhättan. Kvinnan låg livlös i bostaden när polis och ambulans anlände till platsen.

”Det finns omständigheter som gör att vi inte helt kan uteslu*ta att kvinnan kan ha blivit utsatt för ett brott”, skriver polisen på sin hemsida.

Den gripne mannen befann sig i bostaden när blåljuspersonal anlände.

  • Gustav Olsson

Napoleons pistoler under klubban

Pistoler som en nedslagen Napoleon Bonaparte fingrade på dagarna innan han försökte ta sitt liv går under klubban utanför Paris i veckan.

Pistolerna, som Napoleon ska ha varit nära att använda för att avslu*ta sitt liv 1814 när han tvingats ge upp sin makt, väntas inbringa uppemot 17 miljoner kronor.

Enligt en utsaga från kejsarens rådgivare Caulaincourt, som återges i auktionskatalogen, berättade Napoleons väpnare att Napoleon brukade tala högt om att avslu*ta sitt liv, och ofta inspekterade sina pistoler. Dock ska hans väpnare ha gömt krutet, uppger auktionsförrättaren Jean-Pierre Osenat.

Auktionen hålls på slottet i Fontainebleau i helgen.

  • TT

Dejtingapp döms till mångmiljonböter i Norge

Dejtingappen Grindr, som riktar sig till hbtq-personer, döms av Oslo tingsrätt att betala motsvarande nära 65 miljoner svenska kronor, för att ha brutit mot dataskyddsförordningen, skriver NRK.

Enligt en rapport från norska konsumentverket 2020 ska appen ha delat med sig av användares personliga data till marknadsföringskampanjer. En tredje part ska då ha kunnat ta del av information som GPS-koordinater, detaljer från användarprofiler som ålder och kön, och att användarna är aktiva på appen.

Utöver bötesbeloppet ska Grindr även betala rättegångskostnader på en halv miljon norska kronor, enligt NRK.

  • Anna Grönberg

Man i 50-årsåldern har drunknat i pool

En man i 50-årsåldern har omkommit i en drunkningsolycka i Årjängs kommun, uppger polisen. Olycksplatsen är en privat pool i anslu*tning till en bostad.

– Inget tyder på att det är brott bakom det. Om det är sjukdomsfall eller olycka är lite svårt att veta i nuläget, säger vakthavande befäl vid polisen till TT.

Enligt lokala medier kom larmet strax före klockan 17 på måndagseftermiddagen. Räddningstjänst och polis kallades till platsen, där man fann den döde mannen.

  • TT

Bannon påbörjar fängelsedom: ”Politisk fånge”

Steve Bannon inställde sig på måndagen på anstalt i Connecticut för att avtjäna sitt fyra månader långa fängelsestraff. Expresident Donald Trumps tidigare rådgivare dömdes för att ha vägrat vittna för kongressutskottet som utredde stormningen av Kapitolium.

– Jag är stolt över att sättas i fängelse, säger Bannon, som kallar sig för en politisk fånge, till Reuters.

  • Gustav Olsson

Johan Flodérus om friheten: ”Känns väldigt verkligt”

I en intervju med TV4 berättar EU-diplomaten Johan Flodérus om tiden i det ökända Evin-fängelset i den iranska huvudstaden Teheran.

Flodérus, som satt fängslad i 790 dagar innan han släpptes i en fångutväxling den 16 juni, uppger att han sedan dess njutit av de ”små verkliga tingen i livet”.

– Alla frågar om det inte känns overkligt. Men det känns väldigt, väldigt verkligt, säger Flodérus i intervjun.

Johan Flodérus greps i april 2022 på flygplatsen i Teheran, på väg hem från en resa i Iran. Han anklagades för israeliskt spioneri och åklagare yrkade på dödsstraff.

Den 16 juni utväxlades Johan Flodérus och Saeed Azizi mot den folkrättsdömde iranske Hamid Nouri, som utlämnades till Iran.

  • Anna Grönberg

Bil körde in i folkmassa i Seoul – flera döda

Nio personer har dött och minst fyra har skadats i Sydkorea efter att en bil kört in i fotgängare nära stadshuset i huvudstaden Seoul, skriver Reuters med hänvisning till sydkoreansk media. En polistjänsteman uppger för Reuters att polis för närvarande undersöker platsen. Vad som ligger bakom olyckan är ännu okänt.

  • Anna Grönberg

Stopp för tatuerad personal i Peterskyrkan

Vatikanen inför ett förbud mot personal som arbetar i Peterskyrkan i Rom att ha synliga tatueringar eller piercingar, skriver Reuters. Enligt kyrkans pressansvarige fader Enzo Fortunato införs förbudet i syfte att upprätthålla ”värdighet” i kyrkorummet.

Enligt förordningen måste personalen också uppvisa ”ett föredömligt religiöst och moraliskt uppförande, även i privat- och familjelivet, i enlighet med kyrkans lära”.

Omkring 170 anställda, som ansvarar för Peterskyrkans underhåll, berörs av beslu*tet.

  • Anna Grönberg

HD: Trump delvis immun mot åtal

Donald Trump under förra veckans debatt i Atlanta. Foto: Will Lanzoni/TT

USA:s president åtnjuter absolut åtalsimmunitet för handlingar som anses falla inom ramen för ämbetet, meddelar Högsta domstolen i det uppmärksammade ärendet gällande justitiedepartementets Trumpåtal.

Rätten slår dock samtidigt fast att det inte finns någon immunitet för handlingar som utförs utanför presidentrollen.

HD har däremot inte tagit ställning för hur skillnad ska göras mellan de olika handlingarna. Expresidenten Donald Trump har därmed delvis åtalsimmunitet, men det kommer bli upp till en lägre instans att avgöra om justitiedepartementets åtal påverkas.

Beskedet väntas fördröja den redan försenade rättegången om Trumps försök att omkullkasta valresultatet ytterligare.

  • Gustav Olsson

Orkanen Beryl ökar i styrka

Orkanen Beryl växer i styrka och klassas nu som en kategori 4, vilket är den näst högsta på skalan, skriver CNN. Orkanen, som rör sig mot de karibiska öarna Saint Vincent, ögruppen Grenadinerna och Grenada, är den mest kraftfulla som drabbat området de senaste 20 åren.

Under söndagen slog Beryl till med full kraft mot ögruppen Små Antillerna, med bland annat öarna Barbados och Martinique.

Beryl är den första orkanen i den atlantiska orkansäsongen, som i år har slagit till ovanligt tidigt, enligt CNN.

  • Anna Grönberg

En person död efter drunkningsolycka vid Läckö slott

En person har dött efter en drunkningsolycka vid Läckö slott i Vänern, enligt polisen.

Två personer togs under eftermiddagen upp ur vattnet och fördes till sjukhus med ambulanshelikopter. Skadeläget för den andra personer är fortfarande oklart.

Anhöriga är underrättade.

Polisen utreder händelsen som ett dödsfall utan misstanke om brott.

Larmet om olyckan kom in 15:12 på måndagen och flera räddningsresurser skickades till platsen.

  • Nahritha Al-Khameesi
Författaren Ismail Kadare död (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Kimberely Baumbach CPA

Last Updated:

Views: 6346

Rating: 4 / 5 (41 voted)

Reviews: 88% of readers found this page helpful

Author information

Name: Kimberely Baumbach CPA

Birthday: 1996-01-14

Address: 8381 Boyce Course, Imeldachester, ND 74681

Phone: +3571286597580

Job: Product Banking Analyst

Hobby: Cosplaying, Inline skating, Amateur radio, Baton twirling, Mountaineering, Flying, Archery

Introduction: My name is Kimberely Baumbach CPA, I am a gorgeous, bright, charming, encouraging, zealous, lively, good person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.